Stadsparochie St. Martinus - Nieuws: Pasen vieren in een vreemd land

Nieuws

Pasen vieren in een vreemd land

22-4-2023, door: De redactie
Pasen vieren in een vreemd land

Door het hele land vierden Oekraïense gemeenschappen in Nederland hun Paasfeest, zo ook in  Venlo. De religieuze viering vond plaats om 05.30 uur in de Sint Martinusbasiliek met als  voorganger de Oekraïense priester Oleksandr Khylevich. Hij reisde vanaf de vroege ochtend het  land door om te kunnen voorgaan in de paasvieringen die in verschillende steden werden  gehouden. Zo ook in Venlo. 

Op de ochtend van 16 april waren ruim 100 Oekraïense christenen uit Venlo aanwezig in de Sint  Martinusbasiliek. De iconostase was opgesteld in een van de zijbeuken, de offergaven die  tijdens de viering worden aangereikt werden achter in de kerk gezegend, en natuurlijk klonken  er Oekraïense gezangen. 

De Oekraïense gemeenschap heeft aan deken Spee laten weten blij en dankbaar te zijn dat deze paasviering voor hen mogelijk is gemaakt. 

 

Waarom valt het Oekraïense Paasfeest niet samen met ons Paasfeest? 

Dat heeft een lange geschiedenis. In de eerste paar eeuwen na Christus vierde bijna iedere plaatselijke kerk Pasen op een andere datum. Sommige kerken bepaalden de datum aan de hand van het Joodse Pesach, andere vierden Pasen ieder jaar op 27 maart, en zo waren er nog meer tradities die allemaal een andere uitkomst gaven. 

Het eerste Oecumenische Concilie in Constantinopel (in 381)  

maakte daar een eind aan. Men wilde één regel gebruiken om de datum van het feest van de  Opstanding te berekenen. Het Concilie bepaalde dat het paasfeest moest vallen op de eerste  zondag na de eerste volle maan na de eerste dag van de lente. Hiermee verviel dus dat het  paasfeest op een vaste dag zou plaatsvinden. Bovendien zou het paasfeest dan bijna altijd na  het joodse Pesach plaatsvinden. Voor die ene keer dat dat laatste niet zo zou zijn voegde men  “Pasen valt na Pesach”.  

Het verschil in paasdatum is ontstaan om twee redenen: 

* de Orthodoxe Kerk is nog eeuwen na 1582 (toen in Rome de Gregoriaanse kalender werd  ingevoerd) uitgegaan van de Juliaanse kalender en 

* men ging voor de zekerheid dat Pasen altijd na Pesach zou vallen.

 

Filteren

Op kerk

Op type nieuws

Archief