Stadsparochie St. Martinus - Nieuws: Vastenactie 2023: Mensen onderweg

Nieuws

Vastenactie 2023: Mensen onderweg

30-3-2023, door: De redactie
Vastenactie 2023: Mensen onderweg

De MOV-groep van het dekenaat Venlo heeft dit jaar als thema voor de Vastenactie van dit jaar gekozen voor “Mensen
onderweg”. Daarin aandacht voor mensen die hun huis moesten verlaten. Zij ontvluchtten bijvoorbeeld geweld of grote natuurrampen, anderen zijn van hun land gezet. Allemaal proberen ze elders een nieuw bestaan op te bouwen.
 
Wereldwijd waren eind 2021 meer dan 89 miljoen mensen op de vlucht. In 2022 raakten door de oorlog in Oekraïne nog eens miljoenen mensen op drift. In mei 2022 hadden wereldwijd 100 miljoen mensen hun huis verlaten op zoek naar een veilig heenkomen elders.
 
Het lijkt vaak alsof vluchtelingen vooral naar het rijke westen trekken, maar meestal komen ze terecht in buurlanden. Turkije, Pakistan en Oeganda vangen de meeste vluchtelingen op.
 
Niet genoeg te eten
Door een gewelddadige burgeroorlog in Zuid-Soedan vluchtten al 2,2 miljoen mensen naar buurlanden in de regio. Nog eens 1,6 miljoen mensen raakten ontheemd in eigen land. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties behoort Zuid-Soedan tot de top vijf van landen met de meeste vluchtelingen. Zo’n zestig procent van de bevolking heeft niet genoeg te eten en werk vinden is bijna onmogelijk.
 
Ondanks de moeilijke situatie helpen inwoners van rustigere gebieden hun ontheemde landgenoten waar ze kunnen. Zoals in het stadje Malek aan de Witte Nijl, waar de nieuwkomers een stukje land krijgen om te voedsel te verbouwen. “Samen overleven is makkelijker dan alleen,” aldus een vluchtelinge die in Malek een nieuw thuis vond. “Overleven is een gevecht, maar ik heb nog steeds hoop voor de kinderen.”
 
De Vastenactie steunt jaarlijks kleinschalige projecten zoals dat van Awut en Ajak
Ieder jaar steunen we kleinschalige projecten die (in)direct te maken hebben met mensen die moeten vluchten voor bijvoorbeeld geweld of extreme droogte. In 2023 ondersteunt Vastenactie in Zuid-Soedan een project voor ontheemde mensen, vaak moeders met kinderen, die proberen elders in hun land een nieuw bestaan op te bouwen, zoals Awut en Ajak. We helpen met zaaigoed en eenvoudig gereedschap, waarmee zij hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Awut en Ajak zijn twee vriendinnen die samen met hun kinderen elke dag proberen te overleven. Door de oorlog in Soedan verloren ze hun echtgenoot en de kinderen hun vader. Awut moest vluchten met haar acht kinderen en Ajak met haar zeven kinderen. Ze komen elkaar tegen in het dorpje Malek. Na een barre tocht op de vlucht zonder eten en drinken, bang, kwam Awut met haar kinderen aan in Malek waar ze met open armen werd ontvangen en opgevangen en zij en haar kinderen
een nieuw thuis vonden. Later kwam Ajak met haar zeven kinderen ook in Malek aan en Awut en Ajak werden vriendinnen en de kinderen vriendjes en vriendinnen van elkaar. Ze delen samen wat ze hebben. Elke dag opnieuw proberen Awut en Ajak in hun nieuwe dorpje waar ze nu veilig kunnen wonen te zorgen voor eten voor hun kinderen en schoolgeld bij elkaar te krijgen. Ze doen dat door eten te verbouwen dat ze verkopen en met het geld dat de verkoop opbrengt proberen ze zo goed als mogelijk hun gezinnen te onderhouden en de kinderen naar school te laten gaan.
 
Help Vastenactie mensen onderweg te ondersteunen.

Filteren

Op kerk

Op type nieuws

Archief