Stadsparochie St. Martinus - Nieuws: Stadsherberg Ald Weishoes, een aanwinst voor de Grote Kerkstraat!

Nieuws

Stadsherberg Ald Weishoes, een aanwinst voor de Grote Kerkstraat!

14-12-2022, door: De redactie
Stadsherberg Ald Weishoes, een aanwinst voor de Grote Kerkstraat!

Een steen in de zijgevel getuigt ervan dat in 1577 op deze plek een weeshuis werd gesticht. De huidige voorgevel kwam in 1820 tot stand. Tegenover de kerk lag sinds de 15e eeuw ook de Latijnse School. In 1611 werd een nieuw schoolgebouw in Gelderse renaissancestijl opgericht. De wezen verhuisden in de 19e eeuw naar dit schoolgebouw, dat sindsdien Ald Weishoés wordt genoemd.

In 1832 woonden in het weeshuis 23 meisjes en 26 jongens. Ze waren katholiek en nog geen achttien jaar. De meisjes en jongens leefden gescheiden van elkaar. De jongens leerden een ambacht, de meisjes bekwaamden zich in huishoudelijke taken. Vanaf hun achttiende werden ze geacht op eigen benen te staan.

In 2019 is Antares, eigenaar van het rijksmonument, gestart met grondige restauratie- en renovatiewerkzaamheden. Het uitgangspunt voor de restauratie is daarbij het jaartal 1925 toen het Ald Weishoès een hofstructuur kreeg. Met de restauratie heeft Antares deze structuur weer teruggebracht. De gemeenschapsfunctie die het pand al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw had, blijft bestaan. Daarnaast worden er studentenkamers en een hostel in het pand gerealiseerd. Als Stadsherberg Ald Weishoès wordt het pand weer ‘ein thoés boeteshoés’ (een thuis buitenshuis) voor inwoners van Venlo, verenigingen, studenten, gasten en toeristen.

 

Filteren

Op kerk

Op type nieuws

Archief