Stadsparochie St. Martinus - Nieuws: Sint Martinus of Sintermerte

Nieuws

Sint Martinus of Sintermerte

10-10-2022, door: De redactie
Sint Martinus of Sintermerte

Sint Martinus of Sintermerte 

Ieder jaar weer komen in verschillende wijken van onze stad, veel mensen, heel veel kinderen  bijeen, om het feest van onze stadspatroon, te vieren. Met lampionnen trekken ze na dat  onvergetelijke schouwspel van de robuuste Romeinse soldaat, hoog te paard, die zijn mantel  deelde met een bedelaar aan de stadspoort van Amiens, in de koude donkere avond naar buiten. 

Een gebaar dat toen en nog altijd enorme indruk maakte. Toen maakte dat zo’n indruk dat men  hem tot bisschop koos van Tours. Want hij was een authentiek voorbeeld van christelijke  naastenliefde, van delen, niet uit overvloed, maar zó dat het echt pijn doet. En nu maakt dat  indruk op deze door bittere armoede en puissante rijkdom verdeelde wereld.  

Vooral de kinderen die nog eerlijk zijn en puur. Daarom gaan we met onze lampionnen, lichtjes in  het duister verwarmende vuurtjes in de kou, waardoor we herinnerd worden aan onze christelijke  opdracht, naar de troshoop. Als we allemaal het lichtje, ontstoken bij ons doopsel, waar zouden  maken en een lichtje zouden zijn voor mensen in een duistere periode van hun bestaan, voor hen  die in de kou staan, zou die oude wereld van ons er helemaal anders uitzien. Want samen  zouden wij – zoals de troshoop symboliseert – één groot verwarmend en verlichtend vuur zijn. 

Laten we met enthousiasme het “Sintermertefeest” blijven vieren! 

In 't Ven, vrijdag 4 november 18.00 uur
In de H. Michaëlkerk zijn alle kinderen uit 't Ven weer welkom om 18.00 uur. Buiten, en in de kerk, is het dan donker, dus natuurlijk breng je ook een lampionnetje mee om voor licht te zorgen. Dan komt ook Sint Martinus, ofwel Sintermerte op bezoek. Hij laat jullie genieten van zijn spannende verhaal. Na afloop gaan we in optocht naar de troshoop en krijgen alle kinderen een heerlijke oliebol.

In Venlo-Oost, zaterdag 5 november, 18.00 uur 

In de H. Familiekerk zijn zaterdag 5 november om 18.00 uur alle kinderen uit Venlo-Oost weer welkom. Dan komt ook Sint Martinus, ofwel Sintermerte op bezoek. Hij laat jullie genieten van zijn spannende verhaal. 

De viering wordt muzikaal opgeluisterd door de Jeugdfanfare. Buiten en in de kerk is het dan donker, maar met je eigen  lampionnetje zorg je zelf voor licht in de duisternis. En met dat licht vertrek je na het verhaal van Sintermerte naar de troshoop bij D’n Dörpel. Natuurlijk zijn er na afloop heerlijke oliebollen. 

School aan de Vijver 

Op 11 november, de echte feestdag van Sintermerte, komt kunstenares Miep Bindels naar de  School aan de Vijver. Met de leerlingen van groep 5 praat zij aan de hand van een mooie  tekening over Sintermerte. Voor de kinderen heeft zij dan een leuke creatieve opdracht. 

In Venlo-Centrum, zondag 6 november 

De Stichting Kinderfeesten Venlo organiseert ieder jaar de Sintermerte viering voor de Venlose kinderen. Zo ook dit jaar. Het programma staat hieronder. 

 

Samenkomst van de deelnemers aan de optocht rond 16.50 uur in de St. Martinusbasiliek aan de Grote Kerkstraat. V.S.O. ‘t Hetje zal in de kerk aanwezig zijn om “Sintermertes Veugelke” ten gehore te brengen. Vóór de kerk en aansluitend in de kerk zal het verhaal van Sintermerte worden verteld door een leerling van de Sint Martinusschool. Aansluitend zal Sintermerte zelf de kerk betreden en de kinderen kort  toespreken. 

 

Vertrek van de optocht om 17.30 uur langs de volgende route: Gr. Kerkstraat / Parade /  Klaasstraat / Vleesstraat / Markt / Lomstraat / Geldersepoort / Mgr. Nolensplein.  

Omstreeks 18.00 uur komt de optocht aan op het Mgr Nolensplein waar de troshoop zal worden  ontstoken.

 

Filteren

Op kerk

Op type nieuws

Archief