Federatie Parochies VenloStad - Nieuws: Eeuwenoude Dreuf Marie terug in centrum Venlo

Nieuws

Eeuwenoude Dreuf Marie terug in centrum Venlo

6-8-2020, door: de redactie

Na drie verhuizingen, een bombardement, brand en sluiting van een kerk keert Dreuf Marie na zeventig jaar ongeschonden terug in de Venlose binnenstad.

Het eeuwenoude beeld was jarenlang het icoon van de Nicolaaskerk die tot 1944 in de Venlose binnenstad stond. 'Het was voor het winkelend publiek een vaste plek om even naar toe te gaan. Bij Dreuf Marie werd een kaarsje opgestoken en even stilgestaan', weet pastoor Tjeu Kunnen.

Bombardement

Na de Duitse inval in 1940 werd het beeld als kerkschat verborgen. Daardoor overleefde het  de verwoesting van de Nicolaaskerk in 1944 na een bombardement en brand. 'Toen na de oorlog de nieuwe Nicolaaskerk in Venlo-Noord werd gebouwd, kreeg het beeld daar een plek. Ik weet nog toen ik als pastoor in 1981 naar Genooi kwam Dreuf Marie een van de weinige beelden was in de verder sober ingerichte kerk', spreekt Kunnen. 

Museum

Na de sluiting van de Nicolaaskerk vorig jaar kreeg het beeld een voorlopig veilig onderkomen in de sacristie van de Martinusbasiliek. Musea klopten al aan bij de Venlose parochie, geïnteresseerd als ze waren om het beeld in de collectie op te nemen. 'En inderdaad zou dit eeuwenoude kunstwerk niet mistaan in een museum', zegt de Venlose deken Jos Spee. 'Maar het is ook een religieus voorwerp dat thuishoort in een kerk.'

Kaarsje

En dus wordt er momenteel gewerkt in de basiliek waar een nis wordt vrijgemaakt en voorzien van een alarminstallatie voor Dreuf Marie. Na zeventig jaar keert het beeld weer terug in de Venlose binnenstad. Tijdens een speciale viering op 16 augustus om 10.00 uur wordt het beeld in de basiliek geplaatst. 'De Martinusbasiliek ontvangt jaarlijks duizenden mensen die buiten de officiële vieringen het gebouw bezoeken om kerkschatten te bezichtigen of een moment van bezinning zoeken', zegt Spee. 'En straks kan er dus ook weer een kaarsje worden opgestoken bij Dreuf Marie. Net als vele eerdere generaties Venlonaren dat deden.' 

Uitleg:

Kijk naar het filmpje van de Stadsomroep Venlo en klik op:

https://omroepvenlo.b-cdn.net/cc48f575-fff8-4604-8d97-3bf364f67d2d_1080.mp4           

Vond u dit artikel nuttig / interessant? Ja / Nee

Filteren

Op parochie

Op type nieuws

Archief