Stadsparochie St. Martinus - Nieuws: Pasen onder dreigende wolken, overweging door deken Spee

Woord van de Deken

Pasen onder dreigende wolken, overweging door deken Spee

4-4-2025, door: De redactie
  • Pasen onder dreigende wolken, overweging door deken Spee

 

Olijfbomen kunnen heel oud worden. Als de  knoestige bomen uit de Hof van Olijven in  Jeruzalem konden spreken zouden zij ons vertellen van het lijden van onze Heer. Van  de doodsangst én van de standvastigheid  van Jezus. “Als het niet anders kan dan dat Ik  de beker drinke, dat dan niet mijn wil maar  uw wil geschiede”… En dan begint de helse  kruisweg.

In deze warrige tijd overkomt het ons  misschien wel eens dat we ons als in de Hof  van Olijven voelen… De toekomst is duister,  angst kan ons overvallen of onzekerheid.  Velen gaan hun kruisweg. Individueel en als  mensheid samen. Afschuwelijke beelden  komen onze huiskamer binnen. Nooit maar dan ook nooit, zolang er mensen zijn op aarde, is de wereld vrij geweest van  bedreiging. Oorlogen tussen volkeren en  naties zijn van alle tijden. We dachten  misschien dat we na de Tweede Wereldoorlog  verstandig waren geworden, omdat oorlog  niets oplost, alleen leed voortbrengt. Het is  nog erger geworden. De presidenten van de  grote naties, spelen met de rechten van de  mens alsof het een pokerspel is. Een “deal”  sluiten. Was dit lang de “ver – van – ons – bed – show”, nu komt het akelig dichtbij in  kilometers, maar ook in ons gevoel. 

Het zijn als het ware staties van de kruisweg,  waarin we ons verbonden voelen met het lijden van de Heer en hen die met hem verbonden waren en zijn. Onwaarheid zelfs vanaf de rechterstoel, pijn lijden en het slechtste wat in mensen boven komt, elkaar aandoen.  

In de Goede Week brengen wij ons dat lijden van de Heer, méér dan gewoonlijk te binnen. Vanaf  PALMZONDAG, toen nog het Hosanna  klonk, tot het “Kruisig Hem”. Hij onderging  dit voor de zonden van ons allemaal. Het  past ons om stil te staan, ons geweten weer  zuiver te maken, vergeving vragen, óók en  met name in het Boetesacrament.  Op WITTE DONDERDAG vieren wij het  Laatste Avondmaal, “dichter dan wij durven  dromen”, is de Heer bij ons in het kruisoffer  op het altaar en in de innige vereniging met  Hem in de H. Communie. Op GOEDE  VRIJDAG staan wij stil bij zijn afschuwelijke  lijden en kruisdood. Wij vereren het kruis als  levensboom der overwinning. Op de avond  van PAASZATERDAG vieren wij met  symbolen van duisternis en groeiend licht,  met het wijden van het leven-gevende  doopwater, de overwinning van het licht op  de duisternis, het leven op de dood.  
 

Deken J Spee 

PASEN, feest van nieuw leven.

Met Pasen vieren wij en beelden we uit in de kerkelijke plechtigheden, dat vanuit de chaos de schepping doorbreekt. Vanuit de duisternis het licht. En vanuit de reiniging door het water worden bedreigingen weggewassen, waarvan de dood wel de grootste is. En vanuit dat gebeuren ontstaat het mysterie dat ”leven“ heet. Dat leven is geschapen en daarin neemt de mens een unieke plaats in. De mens wordt de kroon op de Schepping genoemd. Niet altijd heeft de mens getoond dat hij dat ook waard is. Met zijn vrije wil bracht diezelfde mens de Schepper in verlegenheid, maakte Hem vertoornd of verdrietig.

Op Goede Vrijdag was er zijn Zoon, Die dat niet verdiende, Die moest sterven op het kruis. Wat er toen gevoeld, geroepen, gehuild werd, leek op chaos. Kan daaruit nog leven voortkomen, licht ontstaan? De Heer om wie het ging riep dat het was volbracht en dat Hij zijn Geest aan de Vader toevertrouwde. Vuur, licht en water zijn de elementen van de schepping, die ooit de chaos hebben verdrongen. We gebruiken ze nu om de Nieuwe schepping aan te duiden, want Hij die gestorven is en begraven, is verrezen. Voorbij de pijn en de dood staat Hij in het nieuwe leven en wenkt naar hen die Hem willen volgen door de dood heen naar de verrijzenis.

Het is nooit gemakkelijk voor de geest van de mens, om dat tot zich toe te laten. Zeker niet na alle onweerswolken van vernietiging en dood, angst en vlucht om ons heen, zoals we dat in deze tijd ervaren. Om ons heen en misschien ook in ons, kan de chaos van het bestaan ons verwarren. In dat duister kun je verdwalen. Pasen wil het lichtende pad aangeven van de overwinning. De overwinning van het goede hart dat sterker is dan alle wapens van de wereld.

Orthodoxe christenen begroeten elkaar op Pasen met de woorden: De Heer is verrezen. Ja, Hij is werkelijk verrezen. Alleluia. Ondanks alles: Zalig Pasen.

Deken Jos Spee

 

Filteren

Op kerk

Op type nieuws

Archief